SPIRITELE ILUȘTRILOR ÎNAINTAȘI SUNT PRINTRE NOI

Un simpozion dedicat personalității marcante a lui Teodor Costescu s-a desfășurat astăzi la Palatul Culturii ce îi poartă numele, din Severin. În timpul discursului evocator al unui scriitor, tabloul Mariei Costescu, soția ctitorului palatului, a căzut zgomotos de pe suport.  (VIDEO min. 3:26)

Spiritele lui Teodor Costescu și I. G. Bibicescu par să fi fost printre organizatorii unui simpozion, la Severin. Unul dintre tablourile ctitorilor a căzut zgomotos pe podea. Cele două personalități marcante evocate în cadrul acestui simpozion au lăsat municipiului o moștenire culturală impresionantă. Astăzi au debutat, la Severin, Zilele Palatului Culturii „Teodor Costescu”. Oameni de cultură, scriitori și istorici au vorbit cu această ocazie, despre moștenirea lăsată nouă de doi oameni unici prin complexitatea lor, dar și rari în societatea românească. Palatal Culturii, această construcție monumentală, dar și o bibliotecă vastă, destinată românilor de pretutindeni, sunt astăzi în folosul nostru, doar pentru că oameni precum Costescu și Bibicescu și-au adus prinosul lor de jertfă, de dăruire și de înaltă trăire românească.

Tabloul Mariei Costescu, la prima expunere

Dacă Teodor Costescu este cel care a construit cu multă jertfă și cu multă dăruire, Palatal Cultural din Severin, soția sa Maria Costescu și-a donat dota pentru a fi construită o altă clădire ce azi adăpostește Biblioteca Județean I. G. Bibicescu. Tabloul acestei doamne cu suflet mare a fost expus pentru prima oară, la simpozionul dedicat memoriei ctitorilor monumentalului edificiu. Nu se știe din ce cauză, dar putem spune că spiritual Mariei Costescu pare să fi droit a participa la emoționantul simpozion.

Tabloul s-a prăbușit misterios

Nici nu începuse bine simpozionul, că în sală s-a petrecut ceva destul de ciudat. După deschiderea reprezentantului gazdei simpozionului, i s-a dat cuvântul scriitorului Cornel Boteanu. Abi ace a scos câteva cuvinte, că deodată tabloul Mariei Costescu a căzut pe podea, producând un zgomot asurzitor. Toți cei din sală s-au speriat serios. Tabloul doamnei Costescu era așezat pe un support de lemn, între tablourile lui Teodor Costescu și I. G. Bibicescu. O ciudată împrejurare a făcut parcă să se creadă că spiritele iluștrilor oameni de cultură ce ne-au lăsat cea mai prețioasă moștenire, au fost oarecum prezente în sală.

Pe 30 noiembrie 1924, Palatul Cultural intra în circuitul public

Noul edificiu nu avea sala de spectacole terminate, iar banii erau pe sfârșite. Teodor Costescu şi-a pus în joc toată averea! Pentru ca acoperişul palatului să poată fi reparat cu tablă plumbuită, a luat-o de pe propriile case. Și-a vândut pământurile şi chiar locuinţa personală din Drobeta pentru a putea finaliza lucrările la sala cea mare. A ajuns să locuiască în clădirea teatrului!

Articolul precedentA încercat să mituiască un polițist de frontieră
Articolul următorTragedie într-o familie din Mehedinți: Copil de 10 ani mort, probabil intoxicat cu monoxid de carbon