SPRIJIN PENTRU ROMÂNII DIN VALEA TIMOCULUI

PENTRU ROMÂNII DIN VALEA TIMOCULUI! Senatorul Liviu Mazilu a înaintat un proiect legislativ care vizează autoritățile locale din România care pot finanța proiectele de investiții din Serbia menite să sprijine comunitățile de români de aici. Propunerea legislativă a fost adoptată de Senat.

Senatorul mehedințean Liviu Mazilu, a supus atenției plenului Senatului României o inițiativă legislativă ce vine în sprijinul românilor din Serbia, în special a celor mai oropsiți dintre ei, cei din Valea Timocului. Inițiativa a primit votul Senatului.

„În Serbia de Răsărit trăiesc comunități importante de români care de cele mai multe ori au nevoie de sprijinul țării mamă-România pentru promovarea și pentru păstrarea obiceiurilor, tradițiilor, culturii și a limbii române. Având în vederea faptul că România are interese strategice în anumite zone ale Serbiei și ținând cont de interesele comune ale României și Serbiei, am considerat că este oportună completarea și modificarea legii nr. 273/2006 privind finanțele publice locale precum și a legii 215 /2001 a administrației publice locale. în sensul de a permite realizarea autorităților publice locale din România, realizarea și finanțarea unor obiective de investiții de programe comune cultural-sportive de tineret și educaționale, stagii de pregătire profesională și alte acțiuni. care să contribuie la dezvoltarea relațiilor de prietenie  și în Republica Serbia așa cum se întâmplă acum cu Republica Moldova și Ucraina”, spune senatorul.

Înlesnirea finanțării românilor

„Am considerat oportun introducerea unui nou articol  prin care autoritățile publice locale din România pot aproba finanțarea sau cofinanțarea unor proiectelor propuse de către reprezentanții autorităților publice locale din Republica Moldova, Ucraina și Republica Serbia în cadrul programelor de interes comun de cooperare transfrontalieră și cooperare teritorială”, a precizat senatorul, în sprijinul adoptării proiectului legislativ.

Comunitatea românească din Valea Timocului a cerut în mod repetat sprijinul României, pentru a-și apăra și păstra identitatea naţională. O situaţie dramatică se înregistrează în Timoc, unde cei aproximativ 300.000 de români nu beneficiază de niciun drept fundamental sau, acolo unde există intenția de a fi respectate unele drepturi, Serbia o face doar la nivel teoretic.

Articolul precedent“Șezătoare la Palat”, de Lăsatul Secului pentru Postul de Crăciun
Articolul următorCONCLUZIA PREFECTULUI DE MEHEDINȚI: INSTITUȚIA PREFECTULUI NU E, DE FAPT, A PREFECTULUI