Ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri – Virgil POPESCU, directorul general al Transgaz – Ion STERIAN și prefectul Cristinel PAVEL s-au întâlnit astăzi,27 iunie, la sediul Palatului Administrativ cu primarii mai multor localități din județ cu scopul de a stabili pașii de urmat în vederea accesării fondurilor necesare extinderii rețelei de gaz în județ.

”Suntem bucuroși să aflăm că și Mehedințiul va fi prins în proiectul dvs de investiții, astfel încât mai multe comune din județ să aibă acces la gaze naturale. I-am invitat pe domnii primari ale căror localități sunt pe traseul conductei de transport a gazelor naturale, pentru a afla direct de la dvs toate demersurile pe care trebuie să le facă în vederea realizării de proiecte de înfiinţare a reţelelor de distribuţie de gaz în localităţile de pe raza UAT-urilor pe care le reprezintă”, a declarat în deschiderea ședinței prefectul Cristinel PAVEL.

În cazul comunelor unde nu există minim 1.000 de gospodării care pot fi racordate la rețeaua de distribuție, acestea trebuie să organizeze în asociații de dezvoltare intracomunitară.

”La sfârșitul lunii iulie vom lansa un apel de proiecte pentru a finanța studii de fezabilitate proiecte și construcția rețelelor de distribuție a gazelor naturale. România a negociat cu Comisia Europeană și până la sfârșitul anului avem un prim buget aprobat de 200 milioane de euro pentru a finanța extinderea rețelei de gaze naturale. Vreau ca și U.A.T-urile din județul Mehedinți, alături de alte U.A.T.-uri județe din țară ,să beneficieze de această deschidere de proiecte de finanțare. Începând cu anul viitor avem un buget de 1 miliard de euro pentru extinderea rețelei distribuție a gazelor naturale”, a explicat ministrul Virgil POPESCU, în cadrul unei conferințe de presă.

Primăria Șimian are deja depus studiul de fezabilitate, astfel că cei 11.000 de locuitori și firmele de pe raza comunei vor fi primii beneficiari în județul Mehedinți ai acestui proiect.

Ministrul Virgil POPESCU a adus vești bune și pentru locuitorii municipiului Orșova, oraș care se confruntă de foarte mulți ani cu problema încălzirii locuințelor.

”Am reușit și am găsit soluția împreună cu domnul director general de la Transgaz, în așa fel încât să ducem gazul în municipiul Orșova. Practic, folosim vechiul traseu al gazoductului Nabucco un gazoduct care din păcate nu s-a mai finalizat în România, și folosind acest traseu ducem gazele în municipiul Orșova, și de acolo în Clisura Dunării. Practic, astăzi, afirm aici, că am început procesul ca orșovenii să aibă în cel mai scurt timp gaze naturale. Mi-aș dori ca județul Mehedinți să ajungă cât mai repede din urmă alte județe din țară. Nu este posibil ca în Mehedinți doar o mică parte din severineni să aibă acces la gaze”, a declarat ministrul Virgil POPESCU.

Din Mehedinți, conducta va ajunge în județul Caraș Severin, unde va lega stațiunea Băile Herculane de Caransebeș.

Printr-o hotărâre de guvern, această conductă va fi una de interes național, pentru a putea grăbi exproprierile și pentru ca lucrările să demaraze în cel mai scurt timp posibil. Vor beneficia de gaze naturale locuitorii comunelor aflate pe traseul  Prunișor – Orșova, și amintim  aici Prunișor, Husnicioara, Căzănești, Șișeti, Ilovăț. Ilovița, Bala, Șovarna, Cireșu, Podeni, Bâlvănești, dar va exista un proiect și pe zona de sud și sud-vest al Mehedințiului, astfel încât la finele lucrărilor aproximativ 70-80 la sută din locuitorii județului să poată avea acces la gaze naturale.

Referitor la traseul conductei de transport a gazelor naturale în Mehedinți, directorul general al Transgaz, Ion STERIAN, a explicat că o mare parte din reţea se va realiza pe culoarul fostului proiect NABUCCO. Astfel, vor fi utilizate documentaţiile, avizele şi acordurile realizate pentru acel proiect, acest fapt ducând la scurtarea timpul de realizare şi la reducerea costurilor, permiţând o maximă eficientizare a realizării proiectului.

 

 

Sursa: Realitatea de Mehedinti

Articolul precedent5,59%, rata şomajului în Mehedinți
Articolul următorPremierul Ludovic Orban la „Jocuri de Putere” duminica de la ora 21:00