Cea mai călduroasă toamnă din ultimii ani se apropie rapid de final, iar ninsorile și frigul sunt tot mai aproape de România. Un ciclon care vine din vestul Europei va aduce o cantitate importantă de precipitații, dar și o răcire considerabilă a vremii.
Începând de joi, vremea va fi în general închisă, iar valorile termice, în scădere accentuată, se vor situa în jurul celor normale în ultima decadă a lunii noiembrie, anunță meteorologii Realitatea Plus.
În zona montană, la peste 1500 m treptat vor predomina ninsorile şi se va depune strat de zăpadă, iar la altitudini mai joase, inclusiv în estul Transilvaniei şi Subcarpaţii Moldovei seara vor fi precipitaţii mixte. Treptat, ninsorile se extind și spre zonele mai joase.
Miercuri, vremea va fi în general închisă, informează ANM. Aria ploilor se va extinde şi va cuprinde jumătatea de sud-vest a teritoriului, unde, pe spaţii mici, vor deveni moderate cantitativ, putând cumula 15…20 l/mp. Vântul va avea intensificări în zona de munte, mai ales pe crestele Carpaţilor Meridionali, unde rafalele vor depăşi 80…90 km/h, iar temporar şi la cote mai reduse şi în sud-vestul teritoriului, cu precădere în sudul Banatului.
Vor fi maxime între 10 şi 19 grade. În special în orele dimineţii, pe spaţii mici va fi ceaţă. În Capitală, vremea va fi în general închisă. În prima parte a zilei vor fi condiţii de ceaţă şi burniţă, iar seara va ploua. Vântul va deveni în general moderat, temporar cu viteze de până la 30…40 km/h. Maxima va fi de 14…15 grade.
Joi, în jumătatea de sud-est a ţării, vremea va fi în general închisă, iar valorile termice, în scădere accentuată, se vor situa în jurul celor normale în ultima decadă a lunii noiembrie. În sudul Banatului, în Oltenia, Muntenia, Dobrogea, Moldova şi în estul şi sudul Transilvaniei, pe arii extinse va ploua în general moderat cantitativ.
În zona montană, la peste 1500 m treptat vor predomina ninsorile şi se va depune strat de zăpadă, iar la altitudini mai joase, inclusiv în estul Transilvaniei şi Subcarpaţii Moldovei seara vor fi precipitaţii mixte. Temperaturile maxime se vor încadra între 5…6 grade în Moldova şi 18 grade în Banat şi Crişana.
În Capitală, vreme închisă şi în răcire. Va ploua moderat cantitativ, iar vântul va avea unele intensificări. 9-10 grade dimineata si doar în 11-12 grade, la amiaza.
Vineri răcirea vremii va continua şi va afecta toate zonele ţării, astfel că valorile de temperatură vor fi sub mediile multianuale în jumătatea de est şi apropiate de norme în restul teritoriului.
Temperaturile maxime se vor încadra între 0… 1 grad in nordul Moldovei şi 13 grade la Arad si Timisoara. Va ploua pe arii extinse în Oltenia şi în Muntenia, local în Transilvania, Moldova şi Dobrogea şi pe spaţii mici în vest şi în nord-vest.
La munte la începutul zilei vor predomina ninsorile, apoi se vor semnala şi precipitaţii sub formă de lapoviţă sau ploaie ce vor favoriza depunerile de polei. Precipitaţii mixte vor fi şi în estul Transilvaniei şi trecător şi izolat în Moldova şi zona deluroasă din Oltenia şi Muntenia.
În Bucureşti, vremea va continua să se răcească. 5-6 grade dimineaţa si 6-7 grade la amiază. Cerul va fi noros, temporar va ploua.
Ciclonul care a adus precipitații mixte și ninsori în Italia, Elveția și Austriei vine spre țara noastră. Ploile și frigul intră prin sud-vestul României și se vor extinde în toate regiunile. Vor fi cantități mari de precipitații mai ales în sud-vestul țării.
Odată cu scăderea temperaturilor, ploile se vor transforma în ninsoare, scrie realitatea.net