Narcis Mursă se mândrește cu originile sale şi îi place să prezinte locuri din Mehedinți, în mod deosebit din zona montană, în fotografiile sale.

Ca  fotograf amator, Narcis Mursă (50 de ani) este poziționat printre finaliști, cu mențiuni deosebite  de la „Black @ White Spider Awards” The International Award Honoring Black & White Photography (SUA)  (https://www.thespiderawards.com/) jurizat de cei mai respectabili fotografi.

La acest concurs, în anul 2017, s-a situat printre finaliști, unde a primit dublă  nominalizare la ediția a-XII-a: o nominalizare la fotografia „Sometimes” secțiunea Silhouette – nominalizată cu „Honorable Mention”  și o nominalizare la fotografia „The Curse of Shadow”” secțiunea „Fine Art”. Ambele fotografii au fost realizate în stațiunea Băile Herculane.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tot în 2017, la concursul internațional de fotografie color  ”International Color  Awards  (SUA) – ediția a XI-a   a primit  dublă nominalizare.  (https://www.colorawards.com/). S-a situat din nou printre finaliști cu:
nominalizarea fotografiei „Lights” la  secțiunea „Silhouette” (Parcul Rozelor-Severin) și nominalizarea fotografiei „Return of the Spirit” secțiunea „Arhitectură” (conacul Malovăț). O fotografie a fost selectată și inclusă în galeria foto internațională „One Eyeland” din India (https://oneeyeland.com/).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

În același an,  la „Premiul Internațional – 35 AWARDS (Rusia)  a fost  inclus în „Topul 100 celor mai bune fotografii –  top 100 de mari fotografi”  (https://2018.35awards.com/), unde numărul de participanți a fost de 103.069, din 106 de țări. Fotografia menționată a fost realizată la Șiroca, un sat din Mehedinți, reprezentând o casă părăsită. În 2018 la concursul international din Rusia 35 Awards – a fost recompensat cu o diplomă la secțiunea ”Nature”, fotografia reprezentând un fluture (fotografie făcută lângă Dunăre la Drobeta Turnu Severin)

O pasiune veche

Pasiunea pentru fotografie o are de când se știe. Părinții l-au încurajat și la 14 ani i-au cumpărat primul aparat de fotografiat, un Smena. A fost cel mai frumos dar pe care putea să-l primească la acea vreme. Apoi, la 18 ani, și-a cumpărat singur un aparat pe film, după care au urmat tot felul de aparate digitale. Deși fotografiile sale s-au clasat pe primele locuri la concursuri prestigioase din lume și ai crede că au fost realizate cu aparate de fotografiat sofististicate, lucrurile nu stau deloc așa. Narcis Mursă nu folosește aparate profesionale, ci aparate foto DSLR de nivel mediu.

“Eu folosesc aparate de începător, DSLR-uri de nivel mediu. Din experiență am văzut că mai mult face fotograful decât aparatul. Sunt deținători de aparate foarte scumpe și doar atât. Am văzut un japonez care luase premiul I la un concurs important cu un aparat de 15 milioane de lei vechi, dar fotografiile lui erau extraordinare. Contează povestea din fotografie și fotograful și subiectul”, spune Narcis.

Zona montană, sursă de inspirație

Fotograful mehedințean este pasionat  de drumeții și în plimbările sale cu bicicleta prin județ ia adesea și aparatul de fotografiat cu el. Multe din fotografiile sale sunt realizate în zona montană a Mehedințiului, de altfel extrem de spectaculoasă, dar prea puțin cunoscută de turiști.

“Eu nu sunt centrat pe un anumit tip de fotografie. Încerc să găsesc ceva nou în diferite locuri, dar nu că o fac intenționat, așa simt în acel moment. De multe ori am găsit ceva din mine în locurile acelea. Caut de obicei zonele montane că acolo găsesc locuri pierdute, case părăsite, ruine. Nu știu îmi inspiră ceva singurătatea lor”, spune Narcis.

Despre fotografia de peisaj spune că nu este deloc ușor de realizat: “Fotografia de peisaj este discutabilă. Nu știi niciodată ce te așteaptă. Jos e soare, frumos și când ajungi în culme nu se mai vede nimic. E chestie și de noroc. Poți să prinzi fotografii foarte bune în locuri în care nici nu te aștepți”.

Narcis a postat în urmă cu cinci ani primele sale fotografii pe câteva site-uri românești, dar această experiență i-a lăsat un gust amar.

“Nu știu poate sunt eu prea sensibil, dar nu mi-au plăcut discuțiile, nimic stimulativ. Să vezi un <<bravo>>, <<uite mi-a plăcut>>, nicidecum, numai înjurături și atunci am zis că ies. Am căutat alte site-uri străine și am constatat că sunt foarte decente. Acolo nu am văzut niciodată un comentariu inadecvat, dacă nu îi place nu îți dă niciun feedback la poză”, povestește Narcis.

Cum a început totul

La îndemnul unui prieten din Orșova, tot pasionat de fotografie, Narcis a hotărât în 2017 să participe la primul concurs internațional, Spider Wards – ediția XI-a. Și rezultatele nu au întârziat să apară.

“Primul gând a fost ce să caut eu acolo, cu greii aceia, care au aparate profesioniste. Dar într-o zi am zis <<hai totuși să încerc>>. Și a fost prima mea lovitură, cu o fotografie făcută la Băile Herculane. În Cupola de la Herculane m-am așezat lângă un gard, am pus trepiedul și am făcut o fotiografie cu mine direct alb-negru din aparat”, își amintește Narcis Mursă.

Așteptarea a fost grea, dar vestea cea mare a venit într-un final. Mehedințeanul Narcis Mursă avea să afle că fotografiile sale sunt printre cele mai bune din lume: “Într-o dimineață a sunat telefonul, era prietenul meu care mă sunase să mă felicite. M-a anunțat că sunt printre finaliști. Când am deschis email-ul, am văzut că primisem un email în care îmi spuneau <<Congratulation>>. Nu îmi venea să cred, asta a fost prima mea reușită”.

 

Articolul precedentSE LICITEAZĂ CONSTRUCȚIA UNEI CENTRALE TERMICE ÎN COGENERARE LA SEVERIN
Articolul următorUn bărbat din Orșova, cercetat pentru încălcarea ordinului de protecție al soției