Printr-o scrisoare deschisă publicată pe Facebook, un dascăl din Mehedinţi îi transmite ministrului Educaţiei rugămintea de a reflecta asupra deciziei de retragere a titlului de colegiu unităţii de învăţământ unde predă.

Cinci colegii din Mehedinţi, patru din Drobeta Turnu Severin şi unul din Orşova, devin licee, după ce Ministerul Educaţiei Naţionale a decis să revoce titlul de Colegiu Naţional sau Colegiu unităţilor de învăţământ de stat.

Este vorba despre Colegiul Tehnic Domnul Tudor, Colegiul Tehnic Decebal, Colegiul Tehnic Lorin Sălăgean, Colegiul Tehnic de Transporturi Auto şi Colegiul Tehnic Dierna din Orşova, care, începând din anul şcolar 2018-2019, îşi schimbă titulaturile.

Schimbarea denumirilor se face în urma unor ordine emise de Ministerul Educaţiei, pentru fiecare unitate de învăţământ în parte.

Titlul de ”colegiu naţional” are ”valabilitate limitată” şi o dată la 5 ani unitatea de învăţământ înaintează o fişă de evaluare şi documente care atestă îndeplinirea condiţiilor minimale. În acest caz, unităţile de învăţământ respective nu au îndeplinit criteriul 5 b) din art 4 al Metodologiei nr. 4030/2018, referitor la rata de promovare la examenul de bacalaureat peste media naţională, cumulată (a celor două sesiuni anuale ale examenului), pe ultimii trei ani.

Evident că vestea nu fost primită bine de profesorii care activează la aceste colegii fiindcă în opinia lor această retragere a titlului de colegiu va crea probleme în viitor.

“Numele meu este Nadina Nicolici şi sunt profesor la Colegiul Tehnic <<Lorin Sălăgean>> din Drobeta Turnu Severin, judeţul Mehedinţi. Am avut ocazia de a vă întâlni personal în anul 2010, respectiv 2013, atunci când aţi decernat şcolii noastre Diploma de Merit şi Diploma de Excelenţă în cadrul festivităţilor de decernare a titlurilor de Şcoală Europeană. Vreau să menţionez faptul că unitatea şcolară la care activez a primit acest titlu de patru ori consecutiv, începând cu anul 2007.

Motivul pentru care vă scriu este legat de modificarea denumirilor instituţiilor şcolare, mai precis retragerea titlului de <<Colegiu>> unor şcoli. Retragerea denumirii de <<Colegiu>> poate nu înseamnă nimic pentru cei din exterior – în fapt este vorba despre aceeaşi şcoală. Realitatea este însă este alta, mai ales dacă o privim din interiorul şcolii. În ultimii ani, unul dintre lucrurile pe care trebuie să le facem cel puţin la nivel local / judeţean, este să ne promovăm. Dacă nu facem acest lucru, riscăm să pierdem din populaţia şcolară care oricum este în scădere de la un an la altul. Experienţa pe care o am până în acest moment mi-a dovedit că indiferent ce adevăr aş vrea să <<vând>>, acesta trebuie îmbrăcat într-un „ambalaj” care să atragă atenţia şi privirea potenţialului <<client>> (în cazul nostru, viitorilor elevi şi mai ales părinţilor acestora).

Timp de 11 ani de când funcţionăm cu denumirea de <<Colegiu Tehnic>>, din surse extrabugetare (programe, proiecte, premiul în bani oferit de Ministerul Educaţiei împreună cu decernarea titlului de Şcoală Europeană) am reuşit să creăm o bază materială menită promovării: sigla şcolii, o placă de marmură cu denumirea şcolii (care poate fi vizibilă de pe trotuar, zona fiind una destul de circulată), bannere pe care le folosim atât în interiorul cât şi exteriorul şcolii, un steag al şcolii pe care l-am folosit la toate activităţile din şi din afara perimetrului şcolii, tricouri pe care elevii le poartă cu mândrie la orice eveniment, pagina web a şcolii, pagina de Facebook, etc. Aşa cum probabil vă imaginaţi, toate acestea au o siglă, un motto şi un nume: Colegiul Tehnic <<Lorin Sălăgean>>. În momentul în care titlul de <<Colegiu>> ne va fi retras, nimic din ceea ce am reuşit să acumulăm timp de 11 ani nu va mai putea fi folosit. Pentru noi acest lucru înseamnă un salt cu 11 ani înapoi, nu un pas înainte. Doamna ministru, vă rog, ajutaţi-ne să înaintăm, să evoluăm, să ne dezvoltăm, nu ne obligaţi să o luăm mereu şi mereu de la zero”, spune Nadina în scrisoare.

În opinia sa, criteriile pe baza cărora s-a decis retragerea titlului de „Colegiu” sunt “discutabile, cu atât mai mult cu cât nu au fost aplicate unitar şi exemple există inclusiv la nivel local”. Dascălul vorbeşte deschis despre situaţia reală din şcoala unde predă:

“Mai mult, ne lovim de o realitate crudă – elevii care sunt admişi în şcoli precum cea în care activez au medii de admitere mici şi foarte mici. Dacă la admiterea în liceu media la obiectul matematică sau limba şi literatura rămână este sub nota 5, ce minuni putem face astfel încât aceştia să poate promova examenul de Bacalaureat, iar procentul de promovare la acest examen să fie peste media naţională? Totuşi, la noi în şcoală, procentul elevilor care susţin şi promovează examenul final a crescut de la an la an, dar suntem încă departe de „peste media naţională”. De ce nu au fost luate în calcul şi alte merite pe care le au elevii şi profesorii şcolii? De ce trebuie mereu să ne raportăm la statistici seci şi să îi pregătim pe elevi doar pentru a promova nişte examene, nu pentru a şti ce să facă în viaţă şi la locul de muncă?”

Cine este Nadina Nicolici

Nadina Nicolici (44 de ani) este profesor din anul 2000 la Colegiul Tehnic „Lorin Sălăgean“ din Drobeta-Turnu Severin, specializarea limba şi literatura franceză / limba şi literatura engleză. A coordonat şi a participat cu elevii în peste 175 de proiecte internaţionale, care au avut ca parteneri şcoli europene sau de pe alte continente (SUA, Brazilia, Ghana, Iran), în proiecte Comenius (2006-2009 şi 2012), ePals, eTwinning, campanii de voluntariat cu impact la nivel mondial („Paper Cranes for Japan“, „Paper Beads for Water“, „Literacy Challenge“, „Flowers for Nepal“), proiecte axate pe protecţia mediului în colaborare cu World Wide Fund for Nature (WWF) Austria şi WWF România, proiecte POSDRU. A primit de-a lungul anilor următoarele distincţii: profesorul anului în învăţământ preuniversitar, în cadrul Galei Premiilor în Educaţie (2009), „ePals Teacher Ambassador“ (2010), „Mentor eTwinning pentru România“ (2011), „ePals Exemplary Teacher Award“ (2011).

Articolul precedentUN FALS GROSOLAN: ORȘOVEANUL CARE S-ATREZIT FĂRĂ VOIE DUȘMANUL CONSILIULUI LOCAL, DEMONTEAZĂ FALSUL
Articolul următorPeste 100 de jandarmi în misiune de Ziua Națională în Mehedinți