Proiectul unui liceu din România este model de bune practici democratice în școli în cadrul unei campanii pe care Consiliul Europei împreună cu Centrul European  Wergeland o derulează de la începutul acestui an. Este vorba de Campania “Free to Speak, Safe to Learn”, Democratic Schools for All.

Colegiul Tehnic Lorin Sălăgean din Drobeta Turnu Severin este singura școală din România care a reușit performanța alături de alte 10 școli din Uniunea Europeană să fie selecționat din 2.324 de unități școlare care s-au înscris în competiția lansată anul trecut de Consiliul Europei împreună cu Centrul European  Wergeland. A fost un concurs de proiecte, iar cel din România a fost coordonat de un dascăl de excepție, profesoara de limba engleză Nadina Nicolici.

Concret, școlile care au ales să se înscrie în acest concurs trebuiau să prezinte o inițiativă sau un proiect pe care l-au implementat și care să aibă ca temă practici democratice în școli. Invitația organizatorilor a fost transmisă în luna mai 2018 și s-au primit în total 2.324 de candidaturi, dintre care au fost selectate pentru conferința de lansare a campaniei “Free to Speak, Safe to Learn”, Democratic Schools for All 11 școli din Europa (România, Albania, Croația, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Muntenegru, Serbia și Ucraina).

Ce a presupus proiectul românesc

Din România a fost selecționat un proiect pe care Colegiul Tehnic Lorin Sălăgean l-a organizat în anul școlar trecut, “Nouă ne pasă de tine”. Grupul țintă a fost format din 25 de elevi ai liceului, cu vârste între 15 și 18 ani, care erau în risc de abandon școlar, proveneau din familii dezorganizate și care vedeau școala ca pe o obligație sau ca pe un dușman.

 “Timp de un an, am organizat pentru ei diferite activități, care au inclus vizite în oraș, descoperirea istoriei locale, dezbateri în cadrul școlii, mese rotunde. De asemenea, am avut ore suplimentare la materiile unde aveau probleme, cu ajutor din partea colegilor. Fiind profesorul lor am știut cu exactitate unde și ce problem au. Au lucrat în echipă cu un elev mai bun pentru că am văzut că, în momentul în care elevul respectiv e ajutat de un coleg de-al lui, e mult mai deschis să învețe și poate cu exactitate să spună ce nu știe”, spune profesoara de limba engleză Nadina Nicolici, coordonatorul proiectului.

Tema principală a fost excluderea socială și incluziunea, o problemă întâlnită și în Colegiul Tehnic Lorin Sălăgean. Această realitate tot mai frecventă în şcolile din întreaga lume implică excluderea din grup, izolarea socială, ameninţarea cu violenţa fizică, umilirea, distrugerea bunurilor personale, interdicţia de a vorbi cu un alt coleg sau denigrarea.

“În cadrul proiectului, elevii au organizat o miniscenetă de teatru, care a avut ca temă realitatea de la ei din școală, realitate care de multe ori există, însă este ignorată. Unul dintre elevi a jucat rolul unui membru al comunității rrome, fiind exclus total de către ceilalți. Am vrut să lucrez cu ei astfel încât ei să descopere singuri ce înseamnă excludere socială, nu doar să li se predea niște termeni și niște definiții pe care să le țină minte”, mai spune Nadina Nicolici. În urma acestui proiect, elevii participanți nu au abandonat școala, s-a redus absenteismul școlar și o parte din ei au promovat examenul de bacalaureat.

Campania a debutat la începutul anului

Conferința de lansare a campaniei coordonată de Consiliul Europei și de Centrul European Vergheland  a avut loc  la jumătatea lunii noiembrie 2018 la Oslo (Norvegia) și pe lângă reprezentanții celor 11 școli selectate au fost invitați reprezentanți ai ministerelor educației naționale din toate statele membre al UE.

Prezentările au fost împărțite pe secțiuni, iar panelul în timpul căruia Nadina Nicolici a făcut prezentarea, alături de alți doi profesori din Irlanda și din Germania, a avut ca tematică starea de bine în cadrul școlilor. Campania “Free to Speak, Safe to Learn”, Democratic Schools for All a debutat oficial la 1 ianuarie 2019, iar școlile se pot înscrie cu alte proiecte, cu alte inițiative. De altfel, profesoara Nadina Nicolici intenționează să mai depună un proiect care să abordeze ca temă lupta împotriva știrilor false și a propagandei.

Cine este Nadina Nicolici

Nadina Nicolici (44 de ani) este profesor din anul 2000 la Colegiul Tehnic „Lorin Sălăgean“ din Drobeta-Turnu Severin, specializarea limba şi literatura franceză / limba şi literatura engleză. A coordonat şi a participat cu elevii în peste 175 de proiecte internaţionale, care au avut ca parteneri şcoli europene sau de pe alte continente (SUA, Brazilia, Ghana, Iran), în proiecte Comenius (2006-2009 şi 2012), ePals, eTwinning, campanii de voluntariat cu impact la nivel mondial („Paper Cranes for Japan“, „Paper Beads for Water“, „Literacy Challenge“, „Flowers for Nepal“), proiecte axate pe protecţia mediului în colaborare cu World Wide Fund for Nature (WWF) Austria şi WWF România, proiecte POSDRU. A primit de-a lungul anilor următoarele distincţii: profesorul anului în învăţământ preuniversitar, în cadrul Galei Premiilor în Educaţie (2009), „ePals Teacher Ambassador“ (2010), „Mentor eTwinning pentru România“ (2011), „ePals Exemplary Teacher Award“ (2011). În 2017, a fost selectată alături de alţi trei profesori din lume să susţină patru conferinţe la Universitatea din Illinois, unde a prezentat un studiu comparativ dintre istoria României şi cea a Statelor Unite ale Americii, dar a vorbit şi despre sistemul de educaţie din România. Discursul dascălului român i-a captivat şi profesorii americani au ţinut să-i spună că multe din ideile împărtăşite acestora le vor pune în practică în şcolile unde predau.

 

Articolul precedentAproape 60.000 de pensionari, înregistrați în Mehedinți
Articolul următorCluburile Leo din Oltenia și-au dat întâlnire la Turnu Severin