Eveniment cultural de mare încărcătură emoțională vineri seară la Palatul Culturii „Teodor Costescu”. Sala „Ștefan Popa Popas” a găzduit, astăzi, când creștinii îl sărbătoresc pe Sfântul Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, vernisajul unei expoziții de artă sacră.
Restauratorul de pictură murală Maria Magdalena Sîrbu a venit în fața publicului iubitor de artă sacră cu lucrări în minituară bizantină din fresca pe care a realizat-o la Mânăstirea Schitul Topolniței.
„Mi-au plăcut de foarte multă vreme miniaturile și am zis să încerc să transpun aceste picturi cât mai accesibil publicului pentru că nu toată lumea merge la mânăstire sau la biserică. Sunt scene din toată zona bisericii, oricum orice se poate prelua de acolo. Ideea principală este aceea că trebuie să păstrăm pictura veche, să o apreciem și pe cea nouă, dar cea veche nu trebuie să o pierdem fiindcă sunt multe cazuri în care acest lucru se întâmplă. Și atunci acesta este un mod prin care se poate spune ce avem și, totodată, să păstrăm și să valorificăm ce avem”, spune Maria Magdalena Sîrbu.
Cei care vor trece pragul expoziției pot admira și icoane vechi din colecția lui Dan Alexoae, cunoscutul kinetoterapeut care are un muzeu particular cu sute de obiecte vechi în Drobeta Turnu Severin.
„De câțiva ani buni umblu prin casele bătrânești și răscolesc podurile, beciurile, cuferele vechi și colecționez tot felul de artefacte vechi și foarte vechi din bătătura țăranului având în vedere că ele încă sunt fărâme, cioburi de suflet de România adevărată. Peste noi a venit acest tăvălug european și se pare că încet-încet ne scoate din firea noastră străveche, mă refer aici la dreapta credință sau ortodoxie. Eu am făcut acest gest de a ieși cu aceste icoane spre public pentru a încerca cumva un gest de dumirire, de trezire, de conștientizare a situației în care ne aflăm”, spune colecționarul Dan Alexoae, care vorbește întotdeauna un patos despre lumea satului românesc și valorile acestuia.