51 de ani de la inaugurarea Hidrocentralei Porțile de Fier I.

Sistemul Hidroenergetic şi de Navigaţie Porţile de Fier I este cel mai amplu proiect de exploatare a potenţialului hidroenergetic al Dunării şi de îmbunătăţire a navigaţiei şi de control al inundaţiilor.

În urmă cu 51 de ani, pe 16 mai 1972, sistemul Porțile de Fier 1, a fost inaugurat, fiind una dintre cele mai mari construcții hidrotehnice in Europa.

Hidrocentrala de la Porțile de Fier 1 este cea mai mare din România și de pe Dunăre. În momentul inaugurării au fost cele mai impozante hidroagregate din lume.

„În ultimii 51 de ani, Porțile de fier 1 și Hidroelectrica au livrat constant energie electrică verde, fără niciun fel de poluare, la prețuri extrem de competitive, fiind o componentă esențială a coloanei vertebrale a Sistemului Energetic Românesc. 

România a dovedit că poate să producă energie 100% verde și va continua să-și asume țintele ambițioase de decarbonizare, având în același timp grijă să nu lase în urmă pe nimeni care și-a dedicat viața Sistemului Energetic Național, lucrând în alte capacități de producție de energie electrică.” a declarat Ministrul Energiei, Virgil Popescu

Sistemul Hidroenergetic şi de Navigaţie Porţile de Fier I este și prima colaborare transfrontalieră dintre România și Iugoslavia.

În timp a devenit și un obiectiv turistic.

 

Articolul precedentVreme instabilă în mai multe zone ale țării. Temperaturile maxime, mai scăzute decât ieri
Articolul următorExplozie urmată de incendiu la o ambarcațiune a Poliției de Frontieră