Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a anunțat joi seară că vaccinul Astra Zeneca este sigur, reamintind că beneficiile depășesc riscurile în cazul administrării acestui produs împotriva COVID-19. Prin decizia de joi, EMA se înscrie pe aceeași linie cu Organizația Mondială a Sănătăţii (OMS), care a repetat îndemnul la o continuare a folosirii vaccinului AstraZeneca/Oxford împotriva COVID-19. Vineri este așteptată poziția oficială a Comitetului Consultativ Mondial în Securitatea Vaccinurilor (GACVS) din cadrul OMS. Comitetul va prezenta concluziile evaluării siguranţei vaccinului grupului farnaceutic suedezo-britanic AstraZeneca.

„Este un vaccin sigur. Beneficiile vaccinului AstraZeneca depășesc riscurile. Vaccinul nu este asociat cu o creștere a riscului general de evenimente tromboembolice sau cheaguri de sânge”, a anunțat joi seara directorul executiv EMA, Emer Cooke.

Dar, „nu putem exclude definitiv o legătură între cheaguri și vaccin”, a menționat Cooke.

În același timp, EMA a precizat că va continua să studieze posibile legături între rarele evenimente trombotice și vaccin.

După anunțul făcut la continuarea vaccinării cu AstraZeneca, reprezentanții EMA au răspuns joi la mai multe întrebări într-o conferință de presă online.

Vaccinarea cu AstraZeneca a fost suspendată la începutul acestei săptămâni în peste 15 țări europene, în timp ce în altele, printre care și România, imuniarea a fostoprită doar în cazul unor anumite loturi. Decizia a fost luîn urma cazurilor de tromboze semnalate în ultima săptămână la mai multe persoane vaccinate cu AstraZeneca.

Sursa: Realitatea de Realitatea Medicala

Articolul precedent100 de ani de la naşterea scriitorului şi teologului Bartolomeu Valeriu Anania, la Vâlcea
Articolul următorNivel maxim de alertă pentru Masivul Făgăraș. Troiene de 3 metri la Bâllea Lac