CURSURI DE LIMBA ROMÂNĂ LA KLADOVO (video)

Copiii etnicilor români din Kladovo – Serbia își doresc să învețe limba maternă, mai ales după ce statul sârb le-a permis să facă acest lucru în școlile de stat. Nu mai puțin de 25 de copii, împreună cu părinții lor, au participat, marți seara, la un eveniment organizat de Asociația pentru Tradiția și Cultura Românilor „Dunărea”, din Kladovo, unde au primit și cadouri.

Visul fraților noștri din Valea Timocului – Serbia de a învăța limba română în școli sau măcar de a-și trimite copiii să învețe limba maternă prinde contur. Chiar dacă numărul copiilor înscriși la cursurile de limba română cu elemente de cultură națională este în scădere față de anul 2013, când a debutat aceste program educațional, părinții sunt încurajați să nu renunțe. Asociația pentru Tradiția și Cultura Românilor DUNĂREA, din Kladovo, condusă de Tihan Matasarevici i-a reunit pe cei 25 de copii care vor începe cursurile de la 1 septembrie, dar și pe părinții lor, la un simpozion sugestiv intitulat „Un motiv + Europa”.

Copiii s-a înscris la un număr de 7 școli de pe raza comunei Kladovo, unde vor beneficia de cursurile de limba română. Evenimentul a fost sprijinit financiar de către Consiliul Național al Minorității Naționale a Românilor din Serbia, din partea căruia copiii au primit și cadouri. Atmosfera a fost una de mare bucurie, iar cei prezenți au putut afla noutăți și proceduri necesare înscrierii la acest tip de cursuri. La eveniment a fost prezentă și directoarea primei școli din Serbia de Răsărit care a deschis cursurile de limba română în urmă cu 6 ani.

Atât părinții, cât și copiii veniți la întâlnirea cu liderul comunității românești din zona Kladovo și totodată membru al Consiliului Național al Românilor din Serbia, Tihan Matasarevici, și-au arătat bucuria și satisfacția că pot depăși una dintre cele mai mari drame personale, aceea de a vorbi românește, fără a ști să scrie și să citească în această limbă maternă. Unul dintre copii chiar ne-a cântat românește.

Începând din anul 2013, la presiunile Comisiei Europene, venite pe fondul negocierilor de aderare a Serbia la Uniunea Europeană, Serbia a permis minorităților să învețe limba maternă în școli. Etnicii români își înscriu copiii la cursurile de limba română cu elemente de cultură națională, cursuri facultative în școlile de stat.

Articolul precedentPoliția ia măsuri speciale pentru minivacanța de Sfânta Marie
Articolul următorCROAZIERE PE DUNĂRE, DE ZIUA MARINEI, LA SEVERIN