Legea offshore se votează miercuri, 24 octombrie, în plenul Camerei Deputaților după ce comisiile reunite, Buget Finanțe, Administrație Publică și Servicii și Industrii, au votat pentru adoptare. Parlamentarii PNL s-au abținut. Explicațiile cu privire la votul liberalilor au fost oferite de președintele PNL Mehedinți Virgil Popescu.

Astăzi, alături de colegii deputați liberali, ne-am abținut la vot în comisiile de specialitate ale Parlamentului în privința Legii offshore pentru faptul că majoritatea PSD-ALDE nu a ținut cont de cerințele PNL în privința predictibilității și stabilității. Pentru PNL predictibilitatea și stabilitatea nu este negociabilă. Nu poți să invoci un an virtual, 2070, ce vom face atunci, în condițiile în care articolul spunea foarte clar că e vorba doar de predictibilitate și stabilitate pentru taxele oil&gas, adică pentru redevențe și pentru impozitele pe care le-am discutat acum, pentru acordurile care erau în executare, care sunt semnate. Nu vorbim de alte acorduri. Nu o să înțeleg de ce cei la PSD și de la ALDE au votat împotriva acestei stabilități. Și calculele făcute de Ministerul de Finanțe și PSD, neluând în calcul realitatea, sunt subevaluate pentru statul român și supraevaluate pentru investitori. Ceea ce din punctul nostru de vedere nu poate fundamenta o decizie corectă”, a declarat președintele PNL Mehedinți.

În privinţa veniturilor se estimează că, dacă acestea vor fi în total de 100 miliarde mc, la un preţ de 350 dolari/1000 metri cubi, veniturile s-ar ridica la 35 miliarde dolari.

Ultimul preţ de referinţă, conform ordinului din 17.10 2018 al ANRM, este 1406,8 lei/1.000 cubi, ceea ce înseamnă un preţ de 130 lei/MWh. ANRM a susţinut legea în forma favorabilă statului român. Datele în forma estimativă au fost la dispoziţia Minis­terului Finanţelor. Preţul de referinţă ţine cont de cotaţia pieţei.

Din calculele Ministerului Finanţelor a reieşit o estimare a producţiei de 115 miliarde mc gaze şi un preţ de valorificare al producţiei de 130 lei/MWh. Veniturile totale s-ar ridica la 38,7 miliarde dolari, iar costurile totale ar fi în valoare de 7,1 miliarde dolari. Sumele totale datorate bugetului ar fi 13,8 miliarde dolari, iar pentru investitori 18 miliarde dolari. Partea de profit al statului ar fi de 43-44%, iar restul va rămâne la investitori.

 

Articolul precedentPregătiri de iarnă pe drumurile naționale
Articolul următorPoluare cu praf de cărbune de la Termo Halânga