Nu departe de capul regelui Decebal și cel mai îngust și mai adânc loc de pe Dunăre, Cazanele Mari și Mici se află satul pitoresc Eibenthal, ascuns într-o vale lungă de-a lungul râului Tisovița. Un sat a cărui istorie datează din 1826, când cehii au venit aici pentru a popula zona de graniță și în ciuda multor promisiuni din partea Imperiului Austro-Ungar, au rămas la mila naturii sălbatice. Aproape 200 de ani de istorie incredibilă și muncă asiduă, au supraviețuit căderii Imperiului Austro- Ungar, ambelor războaie mondiale, regimul lui Ceaușescu, revoluția din 89 și închiderea minelor de antracit unde au lucrat toți sătenii. Cu toate acestea, etnicii cehi nu au renunțat niciodată și după închiderea minelor, au început să descopere potențialul turistic al acestui sat de la poalele lanțului carpatic. Așa își descriu localitatea sătenii din Eibenthal, un loc spectaculos al Mehedințiului.
Imagini naturale surprinzătoare, cu trasee turistice și promisiunea celui mai lung tren de călători din Europa, cu o lungime de peste o jumătate de kilometru.
Călătorie amânată în situația actuală.
În Eibenthal, satul ascuns în munți, se mai aflau în urmă cu trei ani doar câteva sute de cehi.
Aflat în comuna Dubova, satul este locuit de de cehi.
În zonă se mai află doaf cinci sate cehești: Bigăr, Sfânta Elena, Gârnic, Ravensca și Șumița.
Eibenthalul s-a înfiinţat în anii 1827, în timpul celui de-al doilea val de colonizări cu cehi, care avea ca scop colonizarea zonei de frontieră a Imperiul Austro-Ungar, în special din raţiuni militare. Aproape o mie de cehi au fost aduşi aici în perioada imperiului austro-ungar, cu scopul de a popula graniţele de est. La început, coloniștii cehi au fost tăietori de lemne, în a doua decadă a secolului XX a început exploatarea cărbunelui pe verticală.
Exploatarea lemnului și mineritul, cele două ramuri au constituit principalele surse de venit pentru locuitorii din Eibenthal.
În anii 1934 aici locuiau circa 600 de persoane, în anul 2000 mai erau 302 locuitori.
După anul 2000 – când s-a închis și ultima mină, de la Baia Nouă, un cătun la trei kilometri de Eibenthal – tineretul, în majoritatea sa, a emigrat în Cehia.
Eibenthal în germană, în românește înseamnă: Valea Aninului.
Sursa: Realitatea de Mehedinti