Comuna Șișești reușește să surprindă din nou în mod pozitiv. A organizat sâmbătă o nouă ediție a Festivalului Oale și Sarmale, sărbătoare cu tradiție în acest colț al județului Mehedinți.

În topul comunelor din Mehedinți la capitolul atragere de fonduri europene, Șișeștiul face notă distinctă și atunci când vine vorba de petreceri. Celebră pentru meșterii olari, comuna sărbătorește în fiecare an în cadrul unui festival intitulat sugestiv „Oale și Sarmale” tradiția acestor locuri. În ultimii doi ani, Primăria nu a mai reușit însă să organizeze această sărbătoare din lipsă de fonduri fiindcă întotdeauna prioritare au fost proiectele cu fonduri europene.

Anul acesta, edilul comunei, Marian Răducan, a găsit fondurile necesare tocmai în Primărie, dar nu de la bugetul local, așa cum ar părea la prima vedere și cum procedează majoritatea primăriilor atunci când vine vorba de astfel de manifestări. Împreună cu consilierii locali au convenit ca în acest an să încaseze doar un sfert din  indemnizația pe care o primesc pentru că participă la ședințele de Consiliu Local, iar restul să-l pună deoparte pentru acest festival. A fost o manifestare modestă, dar care a adus multă bucurie în sufletele localnicilor din Șișești.

„Ne bucurăm foarte mult că se ține această sărbătoare. Pentru noi este important ca oamenii să  vină în comuna noastră, să vadă în ce locuri frumoase trăim”, ne-a spus o localnică care a ținut să participe la eveniment îmbrăcat în costum popular.

Meșterii olari din comună au avut posibilitatea să-și prezinte obiectele din lut tuturor celor care au ținut să participe la această sărbătoare, iar copiii din Ansamblul folcloric „Bordeiașul” din localitate au încântat publicul prezent. Au participat, de asemenea, două ansambluri folclorice din Serbia și unul din Bulgaria, cu care comuna Șișești colaborează de multă vreme.

Participanţii la eveniment au degustat sarmalele pregătite cu îndemânare de gospodinele din Şişeşti şi s-au prins şi-n horă, distracţia de la Şişeşti luând sfârşit târziu în noapte.

 

Articolul precedentIncendiu într-un apartament din Turnu Severin provocat de un fier de călcat uitat în priză
Articolul următorProtest miercuri, 26 septembrie, la Penitenciarul din Drobeta Turnu Severin. Lider de sindicat: “Nu este posibil să muncim unul pentru patru!”