FOCAR DE PESTĂ PORCINĂ AFRICANĂ ÎNTR-O EXPLOATAȚIE ILEGALĂ DEȚINUTĂ DE VICEPRIMARUL COMUNEI GÂRLA MARE, PORCAR DE OCAZIE

VICEPRIMAR DE COMUNĂ, PORCAR DE OCAZIE! Un nou focar de pestă porcină africană a fost confirmat, în această după amiază, în județul Mehedinți, la 2 kilometri de comuna Gârla Mare. Dacă primul focar, descoperit într-o fostă fermă dezafectată, a fost anihilat, de această dată porcii crescuți ilegal la marginea unei păduri aparțin chiar viceprimarului comunei, Costel Cîrlig. Cu alte cuvinte, autoritățile locale, cele care trebuiau să ferească comunitatea de dezastru, sunt în postura de a-l fi provocat chiar ele. Împotriva viceprimarului a fost deja formultă o plângere penală. (VIDEO, deasupra: vezi ce spune prefectul!)

Culmea administrației locale, în comuna mehedințeană Gârla Mare. Într-o exploatație ilegală și neconformă, fără cele mai elementare norme de biosecuritate și de respectare a cerințelor sanitare veterinare, viceprimarul Costel Cîrlig, împreună cu un prieten, creșteau circa 40 de porci. Alți 22 de porci erau crescuți de același viceprimar în propria gospodărie din comună. Nici măcar după depistarea primului focar de pestă porcină africană, vicele nu a avut nicio treabă și și-a văzut în continuare de pasiunea de porcar, deși era primul care ar fi trebuit să apere comuna de epidemie. Acum, pesta porcină africană a izbucnit chiar între porcii viceprimarului.

Porcărie ilegală de viceprimar

Cei 40 de porci erau crescuți pe o suprafață de circa 2 hectare de la liziera pădurii, un teren împrejmuit impropriu, în care porcinele mișunau libere. Primul semnal a venit în momentul în care s-a anunțat descoperirea a cinci cadavre de porci. Reprezentanții DSVSA au ajuns la fața locului, dar nu au reușit să mai găsească decât trei cadavre de suine, de la care au prelevat probe și le-au trimis la laboratorul regional din Craiova.

Astăzi după-amiază rezultatele pozitive ale analizelor au sosit, iar prefectul județului, Nicolae Drăghiea, a convocat Comitetul Local pentru Combaterea Bolilor și Comitetul Județean pentru Situații de Urgență. S-a declarat oficial existența focarului. S-au dispus toate măsurile specifice în acest caz, inclusiv uciderea celor 40 de porcine din focar și a celor 22 de porcine din gospodăria viceprimarului Costel Cîrlig. Potrivit directorului executiv al DSVSA Mehedinți, Ionuț Mari, în acest moment pericolul exitenderii epidemiei către localitatea Gârla Mare și comuna învecinată Gruia este foarte mare.

Plângere penală

Mai mult, împotriva viceprimarului și a colegului său porcar s-a formulat o plângere penală de către prefectul județului, la care DSVSA se va constitui chiar parte civilă.

„Nu am crezut că poate exista o inconștiență mai mare, la reprezentanți ai administrației publice locale, mai ales că avem informații că au fost transportați porci din focar către domiciliul celor doi proprietari, care expun întreaga comunitate la un risc enorm. Pericolul este foarte mare”, a precizat prefectul de Mehedinți, Nicolae Drăghiea.

Iată declarația directorului executiv al DSVSA Mehedinți, Ionuț Mari (VIDEO):

Articolul precedentCOPIII DE NOTA 10 AI MEHEDINȚIULUI, PREMIAȚI CU BANI, FLORI ȘI BOMBOANE
Articolul următorEveniment sportiv în nordul Mehedințiului, la Ponoarele