După două decenii de la primele valuri de plecări peste hotare mulți români care au reușit să-și facă un rost în străinătate și să se integreze acolo, se întorc în România. Dorul de țară îi aduce înapoi acasă.

A învățat meseria de bucătar în Italia, unde a lucrat 10 ani, iar cu banii strânși a revenit în Turnu Severin și a decis să investească într-o afacere de familie. Vorbim despre tânărul antreprenor Ionuț Dăogaru (30 de ani), care după ce a acumulat experiență și bani în Italia, a deschis o pizzerie în Turnu Severin, unde gătește așa cum a făcut-o pentru străinii care călcau pragul restaurantului din hotelul unde a lucrat.

La fel ca mulți alți tineri români, și Ionuț Dăogaru a plecat în Italia în urmă cu zece ani pentru a-și croi un drum mai bun în viață. Avea 20 de ani atunci, iar în orașul natal, în Drobeta Turnu Severin, nu găsise niciun loc de muncă, deși nu avea pretenții la un job anume. A plecat singur, cu mult curaj și dorința de a reuși. A ajuns tocmai în nordul Italiei, pe un tărâm de vacanță fermecător care atrage milioane de turiști, unde se află renumitul Lac Garda, cel mai mare lac din Italia.

A muncit într-un hotel de patru stele

S-a angajat într-un hotel de patru stele și pentru primii trei ani a avut grijă de grădina și piscina acestei unități de cazare. De multe ori intra și în bucătăria hotelului, unde dădea o mână de ajutor angajaților de aici și ușor-ușor a început să îndrăgească această meserie.  A avut voință și, în afară faptului că a învățat limba italiană repede, a obținut și diploma de bucătar pizzer, nivelul 4 (în Italia, nivelul 6 este maxim).

Așa se face că în următorii cinci ani, a lucrat ca ajutor de bucătar în bucătăra hotelului „Marco Polo”. Au fost cinci ani în care Giovanni, așa cum îi spuneau lui Ionuț, colegii de muncă italieni, a acumulat tot ce se poate învăța în materie de gastronomie italiană. Și pentru că i-a cucerit prin seriozitate, bucătarii italieni i-au dezvăluit și multe secrete românului nostru, astfel că acum este maestru în prepararea pizzei, a pastelor și altor bucate italiene.

“Făcându-le anumite favoruri, în sensul că niciodată nu îi refuzam când mă puneau să fac ceva, cu timpul le-am devenit simpatic și ușor-ușor mai divulgau anumite secrete din bucătăria lor. Fac asta doar dacă te văd că ești disponibil, altfel nici nu te apropii de ei. Și le plăcea voința mea de a învăța”, spune Ionuț.

Șef de bucătărie doi ani

În ultimii doi ani petrecuți în Italia, Ionuț a fost șeful unei bucătării dintr-un complex comercial din aceeași stațiune. În urmă cu șase luni însă ceva s-a schimbat în viața lui, dorul de familie și prieteni, de tot ceea ce este românesc a devenit tot mai puternic așa că s-a gândit că ar fi momentul să se întoarcă acasă. Și așa a făcut. În urmă cu patru luni s-a întors în Turnu Severin și a hotărât să-și deschisă o pizzerie în centrul orașului. “La Giovanni” se numește pizzeria lui Ionuț, după numele pe care italienii l-au strigat atâția ani.

Secretele pizzei italiene

“Se folosesc ingredinte simple, apă, făină, sare și puțină drojdie. Blatul se face cu o zi înainte, se lasă la maturat și se consumă după 24 de ore, dacă nu, riști să fermenteze în stomac. Blatul este totul la pizza și bineînțeles ingredintele pe care le folosești. Contează și cum întinzi blatul, dacă îl întinzi manual este mult mai bun, dacă îl întinzi cu făcălețul este o greșeală, e ca și cum ai trece cu un buldozer. Așa pizza rămâne crocantă la exterior și moale la interior”, ne dezvăluie Ionuț câteva din secretele pizzei italiene. În pizzeria lui, pe lângă preparatele italiene clasice, sunt în meniu și bucate preparate după rețetele sale proprii, care conțin nucă, un ingredient la care Ionuț ține foarte mult.

Articolul precedentSITUAȚIE GREA LA SEVERIN CU BANII PENTRU ÎNCĂLZIREA ORAȘULUI
Articolul următorLipsa fondurilor pentru asigurarea căldurii în Turnu Severin ascute tot mai mult „cuțitele” între liberali și pesediști