Un profesor este singurul mehedințean care a pus bazele unei ferme cu oi cameruneze în județ. De altfel, în România sunt doar câteva ferme de oi Camerun, mai mult crescute experimental sau sub formă de hobby.

Oile de Camerun sunt ușor de crescut, nu sunt pretențioase și se adaptează foarte bine la clima din România. Ele se înmulțesc în 2 ani de 3 ori și nu se mulg. Mieii de Camerun cresc repede, se înmulțesc foarte bine și au nevoie doar de puțin furaj. De asemenea, sunt rezistente la orice climat. Pot fi ținute pe pășune, dar și pe stabulație. Nu au nevoie de grajd, le trebuie doar un saivan. Carnea oilor de Camerun nu are mirosul de oi și are colesterol foarte redus, fiind o „carne dietetică”. Un alt lucru inedit, berbecii de oi de Camerun stau pe toată perioada anului cu femelele.

Iată câteva argumente pentru care Sebastian Valter Marinchescu, profesor de geografie, s-a apucat acum de trei ani de creșterea acestor oi cameruneze. A aflat de pe net că se găsesc de vânzare și în România și cu mult entuziasm a cumpărat primele exemplare. E adevărat, în familia lui a fost dintotdeauna o tradiție creșterea animalelor, dar tatăl și bunicul au avut la pășune oile autohtone. Programul limitat nu i-ar fi permis însă sub niciun chip să aibă grijă de o astfel de turmă, astfel că oile cameruneze i s-au părut varianta ideală.

“Primele șase bucăți le-am luat de la Marghita de lângă Bihor, iar masculul l-am cumpărat de la Nădrag de Timiș. În trei ani, dacă nu aș mai fi sacrificat din ele și nu aș fi avut și pierderi, că se mai întâmplă, cred că ajungeam la 70. Acum am 30, dintre care 24 sunt gestante, care trebuie să fete până la sfârștitul anului”, spune profesorul. Oaia de camerun este în fapt, o corcitură între o gazelă Thompson şi un muflon. Oaia arată ca o căprioară mică, iar berbecul seamănă cu muflonul.

Cele 30 de oi cameruneze sunt chiar în gospodăria sa din Bucura, într-un loc special amenajat în spatele casei. Sătenii le-au privit la început cu uimire, ca pe niște ciudățenii. E greu să schimbi mentalitatea omului de la țară, care știe că oaia trebuie mulsă și dusă la pășune. În timp și-au schimbat părerea și dacă nu a fi așa de scumpe și-ar cumpăra și ei câteva exemplare. O femelă costă 100 de euro, un mascul – 300 de euro.

„Dacă ție drag de ele și petreci mai mult timp cu ele, încep să vină ușor-ușor să te miroase, să te lase să le mângâi. Oamenii sunt curioși, vin și întreabă, majoritatea spun că sunt capre ori că seamănă cu căprioarele noastre sălbatice din pădure. Mănâncă tot ce este furaj, fân, lucernă, coceni, și bineînțeles, dacă vrei să ai exemplare frumoase le hrănești cu boabe, cu huroaie. Preferă hrană uscată, fac nazuri la lucernă verde”, mai spune fermierul de la Bucura.

Articolul precedentMINISTRUL SĂNĂTĂȚII, LA STREHAIA, ÎN CAMPANIE DE VACCINARE
Articolul următorBEJ MEHEDINȚI CONFIRMĂ FUGA PREȘEDINȚILOR DE SECȚII DE VOTARE