Câțiva medici de la Secția Cardiologie a Spitalului Județean de Urgență din Drobeta Turnu Severin refuză să mai facă serviciul de gardă, în afara programului de gardă minim inclus în contractual de muncă. Conducerea instituției spitalicești recunoaște problemele, dar precizează că ar fi vorba doar de un singur medic rebel.
O informație destul de sumbră pune pe jar opinia publică mehedințenă. În ultimele zile, surse din interiorul Spitalului Județean de Urgență Drobeta Turnu Severin vorbesc despre faptul că un număr de trei medici de la Secția de Cardiologie a Spitalului refuză să mai efectueze serviciul de gardă pe secție. Trebuie spus că nu e vorba de gărzile obligatorii, de 18 ore lunar, care sunt prevăzute în contractual de muncă a medicilor, ci de cele suplimentare, de permanență. Niciunul dintre cei trei medici nu vor să vorbească limpede despre motivele care stau la baza acestei grave decizii. Conducerea Spitalului Județean recunoaște, însă, existența crizei, dar o pun pe seama unor probleme personale ale medicilor. Mai mult, conducerea instituției medicale, cea mai mare din județul Mehedinți, susține că nu e vorba de trei medici, ci doar de un singur medic, pe care, la nevoie îl poate înlocui.
„O colegă din cadrul secției a depus cerere că vrea să facă numai garda obligatorie deoarece, din motive se sănătate, nu mai poate să facă gărzi mai multe pentru că garda înseamnă solicitare, eforturi și altele. Oricum, pe Secția cardiologie, ca și pe celelalte secții, gărzile înseamnă un stress extraordinary de mare. S-a creat situația, în sensul că s-a micșorat numărul de doctori care fac de gardă. Nu se renunță, însă, la gărzile pe Cardiologie! Căutăm medici și vom rezolva!”, a explicat dr. Cristian Jianu, purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean de Urgență din Drobeta Turnu Severin.
Mai mult, conducerea Spitalului Județean susține că ritmul excesiv de solicitant al serviciilor de gardă poate fi uneori insuportabil pentru unii dintre medici, iar fenomenul refuzului de gardă, pe motive de sănătate, este mai frecvent la medicii mai tineri, decât la cei mai în vârstă, cunoscuți mai bine opiniei publice.