Ministrul Economiei anunță că rezolvă problema încălzirii în Drobeta Turnu Severin

Ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri Virgil Popescu anunță că a găsit o posibilă soluție pentru rezolvarea problemei încălzirii în municipiul Drobeta Turnu Severin. Este vorba despre un proiect pilot care urmează să fie implementat de cei de la Mehedinți Gaz,  care va implica și Primăria Municipiului Drobeta Turnu Severin, respectiv Consiliul Local.

Este vorba de un proiect pilot în care vor fi incluse 480 de apartamente din Severin, care vor avea căldură și apă caldă, la preț de 250 de lei gigacaloria.

”Așa cum am promis am găsit o soluție reală la una dintre cele mai spinoase probleme pe care le are municipiul Drobeta Turnu Severin: asigurarea agentului termic la costuri rezonabile. Vin să vă prezint o nouă soluție, care ar putea rezolva problema agentului termic în municipiul Drobeta Turnu Severin. În urma discuțiilor lungi pe care le-am purtat, în ultimele 2 – 3 luni, cu cei de la Mehedinți Gaz, aceștia au pregătit un proiect pilot, care atunci când va fi pus în aplicare și își va dovedi utilitatea, problemele vechi vor fi rezolvate. În ce constă acest proiect pilot? Cei de la Mehedinți Gaz vor asigura căldura și apa caldă pentru 480 de apartamente din municipiul Drobeta Turnu Severin prin intermediul a două cazane care pot dezvolta, fiecare, o energie termică de 1 Gigacalorie, montate într-un punct termic, care se alimentează cu gaz. Cazanele au fost deja comandate și vor fi livrate în luna decembrie, echipate complet și cu arzătoare. Instalația de încălzire și apă caldă se va modifica din punctul termic, fără să fie nevoie de demolări sau tăieri. Noul sistem va putea fi pus în funcțiune în prima parte a lunii ianuarie.  Astfel, prin această soluție vom putea vorbi de continuitate în asigurarea agentului termic pe perioada de iarnă, dar și a apei calde în lunile în care nu avem nevoie de căldură în calorifere. Costurile pentru întreaga aparatură au fost suportate de cei de la Mehedinți Gaz, iar prin aplicarea acestui proiect pilot costul maxim al unei gigacalorii, pe timp de iarnă, va fi de 250 de lei.  Practic Primăria nu are niciun cost și dacă acest proiect pilot se va dovedi a fi un succes va putea fi extins utilizând rețeaua secundară de distribuție, iar astfel vom evita pierderile din rețeaua primară de distribuție. Asta înseamnă că vom scădea cu mai mult de jumătate costul unei gigacalorii (nesubvenționată), care în prezent este 592 lei. În felul acesta pe lângă confort în sezonul rece, severinenii vor beneficia continuu de apă caldă. Solicit Consiliului Local Drobeta Turnu Severin să se reunească în ședință extraordinară pentru aprobarea acestui proiect pilot, respectiv asocierea între SPAET și Mehedinți Gaz.  Dacă se va dovedi că proiectul pilot este de succes, îl vom extinde în tot municipiul și în iarna 2020 – 2021 să putem spune că am rezolvat problema încălzirii în Drobeta Turnu Severin. Sper ca Mehedinți Gaz își va respecta angajamentele luate. De asemenea, le-am cerut ca în programul de investiții pe 2020 să includă și extinderea rețelei în zona de locuințe racordate la rețeaua primară. Cred și sunt convins că severinenii merită să aibă parte de căldură, de apă caldă, la costuri minime și în cele mai bune condiții”, a anunțat ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri.

Articolul precedentOrban anunță o creștere a salariului minim cu 7,2%
Articolul următorANSVSA. Situația la zi în privința evoluţiei Pestei Porcine Africane