PRIMARIA VREA SĂ SALVEZE „CASA ANGHEL”

Pe strada Calomfirescu, din Drobeta Turnu Severin, la numărul 155, în imediata vecinătate a Hotelului „Traian” se află o casă care mai are puțin și se prăbușește. Pereții sunt decojiți, sculpturile care o împodobeau sunt degradate, iar prin ferestrele lipsă cresc pomii. În această casă, impetuoasă altădată, s-a născut cel mai mare sculptor român după Brâncuși, Gheorge Anghel. Primăria vrea să cumpere casa de la moștenitori și să o renoveze.

Gheorghe Anghel este considerat a fi cel mai mare sculptor român după Constantin Brâncuși. S-a născut pe aceste locuri, la data de 22 august 1904 și a locuit în casa aflată într-o rușinoasă și nedemnă stare de degradare, aflată pe strada Calomfirescu, la numărul 155. Poziția centrală a imobilului și a terenului aferent i-a determinat pe moștenitori să o păstreze, doar că pe aceștia nu îi interesează de niciun fel valoarea sentimentală și de patrimoniu cultural românesc a casei. Așa se face că ea mai are puțin și se prăbușește, iar aspectul ei este unul sinistru. Prin ferestrele lipsă cresc pomi, pe toate laturile sunt plăcuțe care avertizează pericolul de prăbușire, iar sculpturile ce o împodobeau stau să cadă. Municipalitatea a fost în deseori arătată cu degetul că nu se ocupă de renovarea și restaurarea clădirii, dar puțini știu că acest lucru este greu de realizat, deoarece este proprietate privată și pentru a fi reabilitată trebuie cumpărată de Primărie. Primarul Marius Screciu vine, însă, cu o veste bună pentru iubitorii de artă și pentru memoria marelui Gheorghe Anghel. Municipalitatea este în tratative cu proprietarul, pentru a cumpăra imobilul și pentru a-l introduce într-un program de reabilitare cu fonduri europene.

„Din păcare nu aparține Primăriei, aparține moștenitorilor, noi am luat legătura cu aceștia și de curând am primit o ofertă pentru a o cumpăra. Vrem să vedem, pe lângă achiziționarea ei, c ear mai însemna reabilitarea acestei case și transformarea ei în muzeu. Pe banii Primăriei, este exclus să poată fi făcută, dar putem lua fonduri europene. Sper să ne înțelegem cu moștenitorii și să găsim, de ce nu, o soluție comună”, a declarat primarul municipiului Drobeta Turnu Severin, Marius Screciu.

În jurul anilor 1980, regimul comunist a hotărât demolarea acestei case. Culmea este că, atunci, proprietarul a fost despăgubit. Din fericire, casa nu a fost demolată, iar după 1992 a fost reintrodusă pe lista valorilor de patrimoniu, dorindu-se restaurarea ei şi includerea ei în circuitul muzeal şi turistic. În perioada regimului comunist, aici a funcționat o cantină a săracilor. Gheorghe Anghel este, printre altele, autorul statuii lui Mihai Eminescu din faţa Ateneului Român.

Articolul precedentPROIECT PENTRU ILUMINAREA CHIPULUI LUI DECEBAL DE LA MRACONIA
Articolul următorStagiu de formare destinat funcționarilor M.A.I. aflați la început de carieră