PROIECTE EUROPENE, PE AXA SEVERIN – KLADOVO

Primăria municipiului Drobeta Turnu Severin, în parteneriat cu Primăria Kladovo (Serbia) au câștigat patru noi proiecte europene ce vor fi implementate în perioada următoare. Montarea de panouri fotovoltaice pe 6 clădiri administrative, dotarea serviciilor de urgență, secretele cetăților medievale, dar și proiecția Cetății Medievale pe Dunăre, acestea sunt provocările noilor finanțări europene. Circa 2,2 milioane de euro valorează toate acest proiecte. 

Fondurile europene asigurate prin Programul Transfrontalier România – Serbia sunt intens accesate de municipalitățuile de pe cele două maluri ale Dunării. Primăriile din Severin și Kladovo, orașe aflate practic unul în dreptul celuilalt, pe cele două maluri ale fluviului colaborează efficient în exploatarea proiectelor transfrontaliere.  Primarul municipiului Drobeta Turnu Severin, Marius Screciu (foto) a anunțat aprobarea la finanțare a patru dintre cele șase proiecte depuse în parteneriat cu vecinii din Serbia. Proiectele vizează dezvoltarea unor capacități turistice, prin punerea în valoare a cetății Medievale, dar și dotări și programe de mediu. Secretele etăților medievale vor fi dezvăluite, printr-un amplu proiect în parteneriat cu municipalitatea din Kladovo, ce presupune, printre altele, promovarea cetăților medievale din Severin și Kladovo, crearea unui brand turistic și dotări cu costume medievale. Proiectul are o valoare de 517.000 de euro.

Un alt proiect, intitulat sugestiv LIGHTS-ON, realizat tot în parteneriat cu Primăria Kladovo, presupune realizarea unei proiecții a Cetății Severinului, pe Dunăre, dar și realizarea unui frumos ghid de călătorie. De asemenea vorbim și de amplasarea a patru camera video live îb Drobeta și 3 camere în Kladovo, ce vor furniza imagini din oraș, în scopul de a promova cele două comunități. Valoarea proiectului este de 425.000 de euro.

Municipalitatea va derula și un proiect ce privește dotarea primăriilor din Severin și Kladovo cu vehicule și echipamente de intervenție în cazul prevenirii și intervenției în caz de situații de urgență în zona de graniță româno – sârbă.

Energia verde și promovarea acesteia este un alt obiectiv al municipalității, pentru atingerea căruia a fost accesta un proiect transfrontalier  de montare a unor panouri fotovoltaice. Panourile se vor monta pe 6 clădiri administrative și se vor organiza campanii de conștientizare a populației despre protecția mediului și utilizarea de surse regenerabile. Valoarea proiectului este de 517.000 de euro.

Primăria Severin a depus 6 proiecte în cadrul Programului România Serbia, din care unul a picat în etapa de evaluare tehnico-financiară, unul a rămas pe rezervă, iar patru intră în procedura de contractare. Proiectul care a intrat în rezervă deocamdată făcea referire la îmbunătățirea mobilității traficului în orașele Severin și Kladovo.

Articolul precedentSE DESCHIDE SINGURUL BAZINUL DE ÎNOT DIN SEVERIN
Articolul următorHOȚI DE LEMNE, PRINȘI ÎN FLAGRANT