UN DISCURS DE EXCEPȚIE LA DESCHIDEREA OLIMPIADEI NAȚIONALE DE ISTORIE. PROFESORUL CĂLIN FELEZEU DE LA UNIVERSITATEA BABEȘ-BOLYAI: „VOR REUȘI ȚĂRILE EUROPEI UNITE SĂ RĂMÂNĂ SOLIDARE ȘI SĂ PROPULSEZE ÎN CONTINUARE PROIECTUL EUROPEAN?”

O excepțională analiză a situației de criză și a frământărilor Uniunii Europene, un avertisment la adresa exacerbării fenomenului ultranaționalist care amenință existența ideii Europei Unite! Profesorul universitar doctor Călin Felezeu, de la Universitatea Babeș – Bolyai din Cluj-Napoca, președinte al Comisiei Centrale a Olimpiadei Naționale de Istorie, ediția 2019, a susținut un discurs de excepție la deschiderea oficială a Olimpiadei de la Drobeta Turnu Severin. Vi-l redăm în materialul VIDEO atașat!

„Oare vom înțelege, în sfârșit, că cine nu cunoaște istoria, riscă să o repete? Oare vor înțelege mai marii acestei lumi că, izolându-se în propria carapace, riscă să lase răutățile și traumele să revină la suprafață? Va fi capabilă Uniunea Europeană să reziste vechilor demoni care aproape că au îngenunchiat-o în secolul trecut? Cine își va asuma lidership-ul european? Vor reuși țările Europei Unite să rămână solidare și să propulseze în continuare proiectul european? Forțele naționaliste și populiste așteaptă la cotitură și vor cu orice preț să pună mâna pe putere, să discrediteze ideea unei Europe Unite și prospere. Se pare că nori negri se așează asupra destinelor noastre și datorită unei anchilozări îndărătnice nu sesizăm acest lucru. Ne sunt vânturate tot felul de scenarii apocaliptice cu unicul scop de a crea tensiuni favorabile noului populism și ultranaționalism. În fața presiunilor și amenințărilor din interior și din exterior, Europa și prin ea România au datoria să cunoască trecutul și nevoia stringentă de a scrie istoria propriului viitor, dacă doresc să scape de traumele trecutului”, spune, printre altele, distinsul profesor universitar.

Articolul precedentA ÎNCEPUT OLIMPIADA NAȚIONALĂ DE ISTORIE, EDIȚIA 2019, DE LA SEVERIN
Articolul următorUn bărbat din Malovăț s-a spânzurat în fața casei sale