În acest an, la data de 28 februarie, sărbătorim 90 de ani de Protecție Civilă în România, dată la care Regele Carol al- II-lea a semnat Înaltul Decret Regal, publicat la 23 martie 1933, în Monitorul Oficial al României, ca Regulament al Apărării Pasive contra atacurilor aeriene, având ca scop limitarea efectelor bombardamentelor asupra populației și resurselor teritoriului.

Protecţia civilă este o componentă a sistemului securităţii naţionale şi reprezintă un ansamblu integrat de activităţi specifice, măsuri şi sarcini organizatorice, tehnice, operative, cu caracter umanitar şi de informare publică, planificate, organizate şi realizate potrivit prezentei legi, în scopul prevenirii şi reducerii riscurilor de producere a dezastrelor, protejării populaţiei, bunurilor şi mediului împotriva efectelor negative ale situaţiilor de urgenţă, conflictelor armate şi înlăturării operative a urmărilor acestora şi asigurării condiţiilor necesare supravieţuirii persoanelor afectate.

Cu acest prilej, pentru a marca importanța acestui eveniment, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Podul Înalt” al județului Vaslui va desfășura un ansamblu de activități specifice, care cuprind, printre altele, tehnicile de acordare a primului ajutor și modurile de comportare caracteristice diferitelor tipuri de risc, generatoare de situații de urgență, menite să dezvolte comportamentul preventiv al cetățenilor.

CALENDARUL ACTIVITĂȚILOR DESFĂȘURATE ÎN SĂPTĂMÂNA „PROTECȚIEI CIVILE” 

Desfășurarea unor exerciții de evacuare în caz de cutremur, ocazie cu care vor fi prezentate tehnicile de acordare a primului ajutor, dar și modul corect de comportare înainte, pe timpul și după producerea unui seism.

Locație: unități de învățământ din județul Vaslui 
Perioada: 27.02.2023 – 03.03.2023

Constituirea unor puncte de informare preventivă cu tematică de protecție civilă, în zonele cu public numeros, având ca scop creșterea gradului de conștientizare în rândul populației și familiarizarea acestora cu măsurile și regulile de comportare ce trebuie adoptate în cazul producerii unor situații de urgență.

Locație: Centre comerciale cu aflux mare de persoane
Perioada: 26.02.2023- 04.03.2023

Desfășurarea unor exerciții demonstrative de către serviciile voluntare pentru situații de urgență, având ca scop informarea preventivă a populației cu privire la stingerea incendiilor

Locația: U.A.T-uri din județ
Perioada: 27.02.2023 – 03.03.2023

Angrenarea serviciilor voluntare pentru situații de urgență, în distribuirea materialelor-suport, cu precădere în zonele unde sunt familii/comunități vulnerabile.

Perioada: 25.02.2023- 04.03.2023

Reluarea exercițiului național de alarmare publică 
,,Miercurea Sirenelor”

Data: 01.03.2023, în intervalul orar 10:00- 11:00 

Exercitiul de alarmare publică „Miercurea Sirenelor” are drept scop antrenarea autorităţilor administraţiei publice locale, verificarea funcţionării sistemului de alarmare şi, nu în ultimul rând, de pregătire a populaţiei prin cunoaşterea semnificaţiei semnalelor de alarmare. 

Zilele Porților Deschise – subunitățile de pompieri își deschid porțile prilej cu care vizitatorii vor avea posibilitatea de a cunoaște îndeaproape tehnica de intervenție utilizată de pompierii salvatori în misiunile operative și totodată își vor putea reaminti măsurile și modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență. 

Sursa: Realitatea de Vaslui

Articolul precedentPalatul administrativ din Severin va fi modernizat
Articolul următorCNAIR lansează licitații pentru studii de fezabilitate, în vederea lărgirii unor porțiuni din A1, A2 și A3