FUNCŢIONARII DIN PRIMĂRII, NEPLĂTIȚI DE LUNI DE ZILE

Nu mai puțin de 8 primării din județul Mehedinți au ajuns în pragul falimentului, din cauza lipsei de fonduri și întârzierii rectificării bugetare. Este vorba de administrațiile locale din Baia de Aramă, Bala, Rogova, Ilovița, Podeni, Pădina, Livezile și Braniștea. Aici, salariile au întârziat între două și patru luni. De asemenea, aceste primării au datorii la bugetul statului. În aproape jumătate din primării mai există și nevoia urgentă de fonduri pentru cofinanţarea unor proiecte.

Funcționarii din mai multe primării mehedințene se plâng că au ajuns la fundul sacului. Nu mai au bani de salarii şi, la fel de grav, sunt puse în pericol investiţii sau cofinanţările unor proiecte europene, pe care administraţile publice locale le-au depus. Este cazul primăriilor din Baia de Aramă, Bala, Ilovița, Podeni, Pădina, Rogova, Livezile și Braniștea, unde salariații nu şi-au mai primit de una, două, trei sau chiar patru luni salariile. Cea mai gravă situaţie este în comuna Bala, unde salariaţii Primăriei vin la serviciu de nu mai puţin de patrul luni fără bani. Septembrie este cea de-a cincea lună în care oamenii intră, fără să primească bani pentru munca pe care o fac.

„Fără altă sursă de venit, ne descurcăm foarte greu, pentru că nu am luat salariile de patru luni şi aştepătm să vedem ce bani vom primi la rectificare. Este foarte greu. este singura sursă de venit. Ce ne avantajează puţin este că trăim în mediul rural unde cheltuielile sunt puţin mai mici. Dar având datorii, având rate la bănci, iar acum este perioada de toamnă, când copiii încep şcoala, cheltuielile sunt foarte mari şi venituri aproape zero, am ajuns la fundul sacului”, spun funcționarii de la Bala.

Primarul comunei Bala, Valentin Ohima, confirmă că de patru luni oamenii nu au mai primit baii. Edilul spune că s-a ajuns în acestă situaţie nu pentru că ar fi mărit salariile, ci o pevedere absurdă din Legea Bugetului de stat i-a adus în acestă situaţie. Legea spune că, dacă la sfârşitul unui an, o primărie are un excedent bugetar, atunci la alocarea bugetului pentru anul viitor suma alocată acelei primării va fi redusă cu jumătate din suma care constituie excedent bugetar. Şi cum la finele anului 2017 Primăria Bala avea în cont patru milioane de lei, bani care proveneau din fonduri europene sau alte economii pentru investiţii, atunci suma alocată de la buget s-a înjumătăţit cu 2 milioane de lei. În aceste condiţii, Primăria nu a mai primit niciul leu la prima alocare bugetară. Cum din banii pe care îi avea în cont nu putea aloca pentru salarii, deoarece ei erau destinaţi investiţiilor, iar veniturile primăriei sunt insuficiente pentru a asigura cheltuielile cu funcţionarea, instituţia a rămas fără bani încă din luna mai.

„Este o cutumă în legea bugetului de stat prin care sumele primate se diminuează cu jumătate din excedentul bugetar pe care îl ai la finele anului precedent. Dar în cazul nostru excedentul bugetar se compune din fonduri europene, din bani de investiţii, din banii pe calamităţi, bani pe care considerăm că nu putem să îi folosim pentru salarii. S-a comis, consider eu o greşeală şi ne-au diminuat sumele şi am rămas fără bani pentru salarii”, spune Valentin Ohima, primarul comunei Bala.

În cel puţin jumătate din cele 66 de primării ale județului Mehedinți este nevoie urgentă de bani pentru confinanţări de proiecte europene, investiţii sau alte cheltuieli de funcţionare, ceea ce pune aceste instituţii în mare dificultate.

Articolul precedentITM Mehedinţi: Români obligaţi să îngrijească bătrâni în Austria pe salarii mici şi în condiţii grele
Articolul următorDEPISTAT CU DROGURI IN MAȘINĂ