Zilele acestea, cine trece pragul Bibliotecii ”I.G.Bibicescu” din Drobeta Turnu Severin poate vedea  ziarul ”Românul” (”Românulŭ”, după ortografia vremii), ziar fondat de C.A.Rosetti, care se găsește în colecțiile instituției.

Ziarul ,,Românul” consemnează, în numărul 11 din 27 ianuarie 1859, momentul în care, la 24 ianuarie 1859, Alexandru Ioan Cuza a fost ales și Domn al Țării Românești, după ce la 5 ianuarie fusese ales Domn al Moldovei:
”… Nu se auzeau în toată capitala decât cele mai vii demonstraţii de bucurie… Să trăiască Cuza! Să trăiască Domnul nostru!”.
Tot în acest număr al ziarului, este publicată o poezie închinată Unirii, semnată Iernescu (se pare pseudonimul folosit de Enric Winterhalder).

Asemeni tuturor tipăriturilor vremii, se folosea un alfabet de tranziție, întrebuințându-se în paralel alfabetul chirilic român și alfabetul latin. Alfabetul chirilic român a fost utilizat pentru scrierea limbii române, din secolele XIV-XV până în 1862. Trecerea de la alfabetul chirilic la alfabetul latin s-a realizat treptat, în a doua jumătate a secolului XIX, prin alfabetul de tranziție. Înlocuirea integrală a alfabetului chirilic cu cel latin a fost decretată în 1862 de domnitorul Alexandru Ioan Cuza.

Articolul precedentMai multe incendii au cuprins 130 hectare cu vegetație uscată în Mehedinți
Articolul următorManifestări prilejuite de Unirea Principatelor Unite, la Turnu Severin