DEZASTRU: ADĂPOSTURILE DE PROTECȚIE CIVILĂ DIN MEHEDINȚI POT PRIMI DOAR 1 LA SUTĂ DIN POPULAȚIE ÎN CAZUL UNUI ATAC AERIAN

O situație destul de bizară și deopotrivă șocantă a fost dezvăluită de inspectorul-șef al ISU Mehedinți în cadrul unei ședințe extraordinare a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Mehedinți. Doar 27 de adăposturi de protecție civilă și două postuiri de comandă au la dispoziție cetățenii, în cazul unui atac aerian sau în cazurile specific de calamitate majoră. Asta înseamnă un grad de asigurare de doar 1 la sută a nevoilor de adăpostire. Nici acestea nu sunt toate operative!

(vezi declarația integrală a șefului ISU Mehedinți, VIDEO):

„Pe întreg cuprinsul județului nostru se află un număr de 27 de adăposturi de protecție civilă, cee ace înseamnă doar 1 la sută gradul de asigurare a nevoii de adăpostire a populației, însă nici aceste adăposturi nu sunt în cea mai bună stare. Pe lângă cele 27 de adăposturi mai avem 2 posturi de comandă, la nivel municipal și la nivel județean, care sunt în regulă, operative, din punctul nostru de vedere. Avem 9 adăposturi care nu sunt operative în acest moment. Aici instalațiile de ventilație sunt defecte și există infiltrații de apă” – este declarația făcută de inspectorul-șef al ISU Mehedinți, colonelul Florentin Dragomir.

Șeful Inspectoratului pentru Situații de Urgență al județului Mehedinți mai susține, de asenmenea, că adăpostul de la unul dintre cele mai importante obiective, cu impact major, Spitalul Județean de Urgență din Severin, nu este operativ. Filtrele de ventilație de aici nu au funcționat niciodată, iar autoritățile locale susțin că nici nu pot intervene deoarece costurile de reparație și achiziționare a echipamentelor este foarte mare și insuportabil pentru bugetul local.

„Spațiul destinat adăpostirii salariaților proprii dispus la subsolul clădirii nu poate fi utilizat deoarece nu corespunde din punct de vedere al dotării, neavând uși metalice etanșe, bănci și iluminat de siguranță și grupul sanitar este dezafectat”, se arată, spre exemplu, în raportul privind adăpostul de protecție civilă de la Spitalul Județean.

Culmea este faptul că, în toamnă, județul Mehedinți va fi gazda unui amplu exercițiu național de mobilizare pe protecția civilă, moment în care dacă se va da o alarmă s-ar putea ajunge la un haos total. Prefectul județului Mehedinți, Nicolae Drăghiea, a atras atenția asupra acestei anomalii.

Articolul precedentS-a încheiat a doua ediție a Festivalului daco-roman “Drubeta”
Articolul următorHULIGANI TRIMIȘI ÎN AREST, DUPĂ CE AU ATACAT UN ȘOFER OPRIT ÎNTR-O INTERSECȚIE