REZULTATUL ORDONANȚEI PREȘEDINȚIALE ÎN CAZUL SORINA (UPDATE, ultimele informații)

Cererea de ordonanță președințială a Procurorului general al României a apărut deja pe rolul Tribunalului Mehedinți și are numărul 1762/101/2019. Cererea a fost înregistrată la Secția I Civilă – Minori și familie și are ca pârâți Autoritatea Națională pentru Adopție, DGASPC Mehedinți, soții Ramona și Gabriel Săcărin, precum și pe asistenta maternală Mariana Șărămăt.  Bogdan Licu a solicitat interzicerea părăsirii teritoriului României de către Sorina, minora adoptată de o familia Săcărin. 

UPDATE:

Tribunalul Mehedinți a transferat Judecătoriei Drobeta Turnu Severin cererea formulată de Procurorul general Bogdan Licu de a emite o ordonanță președințială prin care  minorei Sorina Săcărin, cea în jurul cărei s-a iscat un scandal național privind condiţiile adopţiei, să nu poată părăsi ţara. Iniţial procurorul general solicitase Tribunalului Mehedinţi să rezolve cererea, dar acesta a stabilit că este de  competenţa Judecătoriei Tr. Severin să ia o decizie.

„S-a admis exceția necompetenței materiale a Tribunalului Mehedinți și s-a declinat competența către Judecătoria Drobeta Turnu Severin. Mai exact, judecătorul de la Tribunal a apreciat că nu este competent material să rezolve această instanță și că această competență revine Judecătoriei. Nu s-a judecat pe fond dosarul, ci doar s-a declinat competența. Cu privire la cererea de strămutare, se va constitui un nou dosar, care va fi tot pe rolul Tribunalului, având ca obiect strămutarea”, a precizat purtătorul de cuvânt al Tribunalului Mehedinți, judecătorul Corado Gabriel Ungureanu.

Se așteaptă ca în cursul zilei de azi Tribunalul Mehedinți să dea o soluția în dosarul 1762/101/2019, înregistrat pe rolul Tribunalului Mehedinți, format ieri ca urmare a cererii de ordonanță președințială formulate de Procurorul general al României, Bogdan Licu. Acesta a cerut instanței județene din Mehedinți să dispună interzicerea părăsirii teritoriului României de către minora Sorina Săcărin, cea în jurul cărei s-a iscat un scandal național după ce a fost adoptată și ridicată cu forța din casa asistentei maternale din Negoiești – Baia de Aramă. Purtătorul de cuvânt al Tribunalului Mehedinți, că soluția va fi pronunțată într-un termen cât mai scurt, foarte probabil chiar astăzi.

Părțile din dosar

În dosarul ce îl are ca reclamant pe Procurorul general al României sunt vizați un număr de cinci pârâți: Săcărin Gabriel, Săcărin Ramona Elena, AUTORITATEA NAŢIONALĂ PENTRU PROTECŢIA DREPTURILOR COPILULUI ŞI ADOPŢIE, DIRECŢIA GENERALĂ DE ASISTENŢĂ SOCIALĂ ŞI PROTECŢIA COPILULUI MEHEDINŢI, DIRECŢIA GENERALĂ DE ASISTENŢĂ SOCIALĂ ŞI PROTECŢIA COPILULUI MEHEDINŢI și Șărămăt Mariana (asistentul maternal care a crescută pe Sorina)

„În vederea îndeplinirii rolului constituţional al Ministerului Public de reprezentare a intereselor generale ale societăţii, de apărare a ordinii de drept şi a drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, domnul Dimitrie Bogdan Licu a formulat astăzi, 24 iunie 2019, o cerere de ordonanţă preşedinţială adresată Tribunalului Mehedinţi prin care a solicitat interzicerea părăsirii teritoriului României de către minora adoptată, până la administrarea probelor în dosarele penale constituite la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova şi la Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie.  Prin acţiunea formulată s-a solicitat şi obligarea părinţilor adoptatori să asigure minorei, în România, un program de consiliere psihologică pentru o perioada de 3 luni”, a transmis, luni, Parchetul General.

Cu privire la ordonanța președințială, art. 581 Cod Procedura Civilă prevede că instanța va putea să ordone măsuri vremelnice în cazuri grabnice, pentru păstrarea unui drept care s-ar păgubi prin întârziere, pentru prevenirea unei pagube iminente și care nu s-ar putea repara, precum și pentru înlăturarea piedicilor ce s-ar ivi cu prilejul unei executări.

Ordonanța președințială este, însă, o acțiune civilă cu trăsături aparte, întrunind atât condițiile generale de admisibilitate a unei acțiuni civile obișnuite, cât și anumite condiții speciale, ce o caracterizează.

Articolul precedentPompierii mehedinţeni alături de comunitățile afectate de inundații
Articolul următorTRIBUNALUL MEHEDINȚI TRIMITE ORDONANȚA PREȘEDINȚIALĂ ÎN CAZUL SORINEI, LA JUDECĂTORIE (vezi ce spun judecătorii!)