Expoziția itinerantă „Centenarul Marii Uniri în Oltenia” a ajuns și la Drobeta Turnu Severin. Vernisajul a avut loc joi, 14 februarie, începând cu ora 12,00, în Clubul Artelor al Palatului Culturii “Teodor Costescu”.

Muzeele din regiunea Olteniei au contribuit fiecare cu obiecte legate de Marea Unire și au organizat această expoziție dedicată Centenarului Marii Uniri.

<<Este o expoziție menită să reliefeze Centenarul Marii Uniri în Oltenia. A fost o expoziție mai mare la care au colaborat toate muzeele din Oltenia, dar, de această dată noi am selectat două personalități care aparțin Gorjului și avem mandatul Muzeului Județean Gorj să venim aici să prezentăm Centenarul Marii Uniri în Oltenia, având în prim plan pe Ecaterina Teodoroiu și căpitanul aviator Vasile Craiu”, a declarat Albinel Firescu șef secție artă și etnografie al Muzeului Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu”>>.

Este un prim eveniment organizat de Palatul Culturii „Teodor Costescu” în parteneriat cu Muzeul Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu”.

„Este primul pas al unei colaborări pe care ni-o dorim de durată între Palatul Culturii Teodor Costescu și Muzeul Județean din Gorj, un muzeu de tradiție, de prestigiu și de o amploare care merită cunoscută și de noi. Ne bucurăm că au venit la Drobeta Turnu Severin cu această primă expoziție extrem de semnificativă mai ales în acest context al Centenarului Marii Uniri sub semnul căruia încă ne aflăm, dar și al apropierii Zilei de 8 Martie, în care celebrăm femeia, cu atât mai mult un erou de talia Ecaterinei Teodoroiu”, a precizat Sorin Vidan, managerul Palatul Culturii Teodor Costescu.

Severinenii care au fost prezenți la vernisaj, printre care și mulți elevi, au avut prilejul să o cunoască pe strănepoata eroinei Ecaterina Teodoroiu.

„Eu am cunoscut-o foarte bine pe sora Cătălinei și ne-a zis să facem în așa fel încât să ducem numele mai departe, să nu se piardă, să rămână în amintirea oamenilor. Cu aceste expoziții încercăm să arătăm lumii cine a fost Cătălina sau Lili, cum era cunoscută în familie, sora Lili, noi așa o știam”, a spus Luminița Dragomir, strănepoata Ecaterinei Teodoroiu.

Articolul precedentSENS GIRATORIU, ÎN INTERSECȚIA MORȚII
Articolul următorAUTORITĂȚILE DIN MEHEDINȚI AU ÎNCEPUT SĂ LUCREZE LA VIA TRANSILVANICA